söndag 12 april 2009

JANSSONS FRESTELSE


JANSSONS FRESTELSE
Du behöver:
8 medelstora potatis
1 gula lökar
ca 10 ansjovisfiléer + spadet de ligger i
3 dl grädde
2dl mjölk
ströbröd
ca 2-4 msk smör eller flytande margarin/smör

Gör så här:
Skala potatis. Skär potatisen i tunna strimlor. Du kan också använda matberedare för att strimla potatisen. Om du använder matberedare tänk då på att skölja potatisstrimlorna i kallt vatten t.ex. i ett durkslag och låt rinna av.
Skala löken och skär i tunna strimlor.
Koka potatis och löken med blandning av 2dl mjölk och 3dl grädde i 7min

Smörj en ugnssäker form. Varva bladning de du kokade, ansjovis i formen, avsluta med potatis överst. Häll över ansjovisspad och av de du kokade(men inte alt). Strö över lite ströbröd.
Skär tunna skivor av smöret (gärna med osthyvel) och lägg ovanpå eller ringla över flytande margarin/smör.
Ställ in i mitten av ugnen i 225 grader ca 30min. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är den klar.

Inga kommentarer: