fredag 7 augusti 2009

enkla KALASBULLAR

KALASBULLAR (wienerbullar) ca 25 st

7 dl vetemjöl
150 gram margarin
3 msk socker
1 ½ dl god mjölk eller grädde
50 gram jäst (1 paket)
1 ägg
Fyllning
Mjukt smör
Vaniljsocker
Garnering
vispade Ägg
Pärlsocker

Lägg mjölet i en bunke och smula ner det kalla matfettet med fingrarna.

Ljumma mjölken och rör ut den med jästen.

Sätt till blandningen, sätt också till socker och ägg och arbeta samman degen med elvisp gärna.

Täck över och låt degen jäsa eller vila i 10 minuter.

Tag upp den på bakbordet och arbeta samman den med ev. lite mera mjöl.

Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka.

Stryk över med mjukt smör och strö över vaniljsocker.

Rulla samman och skär små bitar av rullarna, ca 2 cm breda

Lägg över dem med snittsidan upp i pappersformar.

Lår bullarna jäsa upp väl, pensla med uppvispad ägggula och strö med pärlsocker.

Grädda vid 250 grader 7-8 minuter tills bullarna är guldgula och lätta.

Låt dem svalna ner under duk.


Inga kommentarer: