lördag 19 juni 2010

kalmar







Lördag morgon… nere och äter en god frukost. Jag sa till Henke ”Idag ska vi inte köra bil, vi går och strosar i Kalmar.” Det första vi fick se var de här husen bredvid oss, tripp-trapp-trull-husen i Kalmar. De var väldigt mysiga! De tre små stugorna undgick stadens brand 1765. Dom är troligtvis från 1600-talet och ingår i en grupp hus som var typiska för stadens enkla byggskick. De här husen är små och smala, och tomterna är anpassade efter läget utmed Fiskargatan. En del hus är på två våningar placerade med en gavel mitt emot gatan. Det ska ni upp och titta på om ni kommer dit, det var ett himla fräckt hus i Kalmar!

  Det var tur i oturen, det var fint väder, det blåste lite grand. Vi gick genom stadsporten till Kalmar, det var jättefint! Vilka underbara parker dom har i Kalmar, det är skönt att gå där, väldigt mysigt! Så fick vi se slottet från ena sidan med en sjö runt, det ser mäktigt ut med många vakttorn och sånt. Innan vi gick in i slottet så tog vi en äppelpaj och kaffe till ockerpris, 50 kronor, men det får väl gå! Det var väldigt trevligt, men varför har dom så dåligt kaffe överallt nu för tiden? Jag fattar inte detta! Sen gick vi in i slottet och tittade. Det var konstutställning med Yrjö Edelmann. Han har gjort väldigt fina målningar, det var nästan som man kunde ta på paketen. Det var en väldigt fin utställning och en bra guide att gå runt med, lite skojig, mycket bättre än på Öland. Vi gick runt och strosade i Kalmar, tittade i gamla stan. Det var väldigt trevligt.
På kvällen gick vi till Krögaren i Kalmar och åt. Det var väldigt gott och väldigt god rosé-pepparsås var det till. De hade sådana där fräcka ute-värmegrejer.

Kalmar var mycket trevligare än Öland, faktiskt, det kändes väldigt gott! Denna dagen var det gott för Henke att slippa köra bil. Så tog vi lite bilder från Kalmar slott.

Inga kommentarer: